Poliția Română va ridica de la sol în perioada următoare un elicopter Black Hawk ultramodern, care va avea montat sun radar performant. Astfel, vitezomanii și șoferii care vor încălca regulile de circulație pot fi înregistrați din aer.
Șoferii care încalcă regulile de circulație și vitezomanii vor fi înregistrați de poliție din elicopter.
Piloții Inspectoratului General de Aviație vor începe în acesta primăvară misiunile cu noul aparat de zbor Black Hawk. Aparatul va survola în scurt timp cele mai aglomerate artere și va avea la bord și un reprezentant al poliției rutiere.
La sfârșitul anului trecut, Ministerul de Interne a achiziționat 7 elicoptere Black Hawk, pentru diverse destinații. Pentru acestea, România a plătit peste 170 de milioane de euro, 85% din sumă fiind din fonduri europene.
Elicopterele Black Hawk, folosite încă din anii `70 de forțele armate americane, dar sunt extrem de versatile.
„Tehnologia de pe el este de ultimă generație. Aceste elicoptere vor fi utilizate pentru supravegherea aeriană a traficului rutier pe principalele artere cu risc rutier, identificate la nivelul României. Ministerul de Interne mai are șase elicoptere Black Hawk, ce vor fi folosite de SMURD în misiuni medicale și de căutare salvare, inclusiv pe mare. Piloții acestora încă sunt în pregătire, iar misiunile vor începe în vară”, a declarat Comisar-șef Bogdan Oproiu, Direcția Rutieră, IGPR, citat de tvrinfo.ro.
Primul Black Hawk operațional va începe misiunile de patrulare aeriană în această primăvară și va fi folosit alături de mai micile Airbus în misiuni de supraveghere a traficului rutier.
Acest aparat de zbor este unul foarte puternic, cu o autonomie de zbor de peste 4 ore.
„Ca și performanță, este un elicopter foarte bun. Suntem încântați de el. Are o sarcină maximă la decolare de 10.000 de kilograme, o viteză de croazieră de până la 296 de km/oră, deci este un elicopter extraordinar de fâșneț. Putem executa misiuni destul de mari, pe distanțe lungi și pe timp de zbor mai mare”, a declarat lt.cmdr. Ghenadie Frecăuțan, pilot de elicopter Black Hawk pentru sursa citată.
Acest aparat care va patrula șoselele României de la înălțime este dotat cu un radar ultra-performant. De asemenea, are și cameră cu termoviziune, astfel încât abaterile în trafic pot fi înregistrate și pe timpul nopții. Mai mult, imaginile pot fi transmise în timp real echipajelor de la sol, ceea ce înseamnă că vitezomanii vor putea fi sancționați pe loc.
Șoferii care depășesc viteza legală vor fi sancționați de poliție în funcție de gravitatea abaterii. Astfel, pot primi între 2 și 20 de puncte de amendă, dar se pot alege și cu permisul suspendat.
Ce sancțiuni se aplică:
De asemenea, depășirea limitei de viteză se sancționează și cu aplicarea unor puncte de penalizare:
Conform legii, în momentul în care un șofer acumulează 15 puncte de penalizare, permisul va fi suspendat pentru 30 de zile.
Punctele de amendă auto sunt împărțite în 5 clase de sancțiuni:
Punctul de amendă se calculează în funcție de salariul minim brut pe economie și reprezintă 5% din valoarea acestuia.
Astfel, în condițiile în care salariul minim în 2024 este de 3.300 de lei, valoarea punctului de amendă este de 165 de lei.
Amenda de viteză în 2024 este mai mare decât în anii anteriori. Până la finalul anului 2023, punctul de amendă era de 145 de lei. Dar, odată cu majorarea acestuia, și sancțiunile rutiere au crescut.
Astfel, amenda de viteză în 2024 este de:
Practic, cea mai mică amendă pe care o poate primi un șofer pentru depășirea vitezei legale va fi de 330 de lei.
Nu este obligatoriu ca depășirea vitezei maxime legale să fie constatată și sancționată pe loc de un polițist. Șoferii care au încălcat legea pot primi amenda și prin poștă.
Întâi vor primi acasă o scrisoare, în calitate de proprietar al mașinii, pentru a preciza cine se afla la volanul automobilului în data și la ora la care a fost înregistrată depășirea de viteză.
După primirea înștiințării, proprietarul vehiculului are 5 zile la dispoziție să anunțe cine conducea mașina. După identificarea șoferului, autoritățile vor transmite acestuia amenda de viteză prin poștă.
Termenul în care este transmisă această sancțiune e de 6 luni de la înregistrarea abaterii.